Endişeli bir yapınız mı var?..

  • 14 Ekim 2018
  • 1.423 kez görüntülendi.
Endişeli bir yapınız mı var?..
Tez Hazırlama

Sağlıklı bir insanda kandaki şekerin ve tansiyonun nasıl normal bir değeri varsa endişenin de vücudumuzda belli bir seviyede yaşanması gerekir.

Türkiye Gazetesi’nden Ziyneti Kocabıyık’ın haberine göre endişe, hayatın bütün alanını kapsarsa ve sürekli hale gelirse, ülser, bağırsak problemleri ve egzama gibi psikolojik durumun etkili olduğu hastalıkların ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Hafif bir huzursuzluktan yoğun korku hissedilmesine kadar çeşitli biçimlerde yaşanan endişenin  azı sosyal hayatta ve iş hayatında başarıyı getirirken, fazlası da hastalıkları davet ediyor.

Tez Hazırlama

Endişenin vücudun alarm sistemi olduğunu söyleyen psikiyatri uzmanı Dr. Zeynep Pınar, “Sağlıklı ve iş görür olabilmek için kandaki şekerin ve tansiyonun nasıl normal bir değeri varsa kaygının da vücudumuzda belli bir düzeyde bulunması gerekir. Buna normal, işlevsel stres denir. Bu bize motivasyon sağlayan, ‘Dersini çalış-işe git’ diyen; sinir sistemimizin yönettiği bir durumdur. Dozunda bir kaygı kişiyi üretici ve çalışkan yapar” dedi.

Endişenin normal bir duygu olduğunu belirten Dr. Pınar, “Kaygı kişinin korku verici veya tehdit edici bir duruma karşı vermiş olduğu ruhsal ve bedensel bir tepkidir. Bu tepkiyi zaman zaman her insan yaşar. Bir kaza atlatıldığında, sınav öncesinde veya topluluk önünde bir konuşma yaparken olduğu gibi. Ancak kaygı, hayatınızı sürekli ve belirgin bir biçimde etkiliyorsa, aksatıyorsa, rahatsızlık haline gelmiş demektir. Bu durum 6 aydan fazla sürüyorsa tedavi edilmelidir” diye konuştu.

ENERJİ DEPOSUNU TÜKETİYOR

Tez Hazırlama

Sürekli yaşanan endişenin enerji kaybına neden olduğuna dikkat çeken Dr. Pınar, “Bazen iç çatışmalar bazen de dış çatışmalar endişe doğurur. Vücut bilinçli veya bilinçsiz endişe, kaygı ve öfke yaşarken de enerji harcar” diye konuştu. Kaygının karışık bir sebep sonuç ilişkisi olduğunu hatırlatan Dr. Zeynep Pınar, kronik hastalıkların kaygıyı artırdığını, artan kaygının da bedensel hastalığın gidişini olumsuz etkilediğini söyledi. Dr. Pınar, uzun vadeli olarak yaşanan endişe durumunun da astım, ülser, egzama, kolit, adet düzensizlikleri gibi tıpta psikosomatik hastalıklar olarak adlandırılan duygusal çöküntülerle ortaya çıkan hastalıklara yol açtığını sözlerine ekledi.

ERKEKLER İŞE KADINLAR ALIŞVERİŞE !

Kadın ve erkekler endişeyle başetmeye çalışırken farklı tepkiler verebiliyor. Dr. Zeynep Pınar, farklılığı şöyle özetledi: “Özellikle erkekler kaygılarını; öfke, şiddete eğilim, alkol tüketimi, madde bağımlılığı, sigara ve kumar ile ifade edebilirler. Bazen de işkolik olurlar. Kadınlar kaygılarını; çok konuşma kavga, ağlama nöbetleri, aşırı alışveriş, sigara, alkol, fazla yemek, internet bağımlılığı şeklinde ortaya koyabilirler.”

ENDİŞEYİ 5 ADIMDA YENİN

1. Yatışmaya çalışın: Kendinizi yatıştırmayı ve rahatlatmayı öğrenerek yaşadığınız duyguları tolere edebilirsiniz. Şu yaşadıklarım sonunda geçecek düşüncesi son derece yararlı olabilir. Kaygılarınız arttığında güçlü kalmaya çalışın; inancınıza sımsıkı sarılın ve geçeceğini unutmayın.

2. Endişenin sebeplerini belirleyin: Kendinize dürüst olup sizde kaygıya yol açan durumun gerçek sebebini ortaya çıkarmaya çalışın.

3. Problemi çözün: Kaygı doğası gereği bizi harekete geçirmeye ve problemleri çözmeye zorlar. Eğer problem üzerinde bazı etkileriniz varsa, hesaplı bir şekilde harekete geçmek kısa vadede kaygının yatışması için harika bir yol olabilir. Ne yazık ki bütün problemler çözülebilir değildir. Kontrol eksikliği ve belirsizliği yönetmeyi öğrenme bir diğer önemli başa çıkma ve tedavi yöntemidir.

4. Kendinize değer verin: Kendimiz hakkında pozitif duygular yansıtmak tüm ilişkilerimizde hem bizi hem de muhatabımızı rahatlatan çok güçlü bir etkiye sahiptir. En utangaç insan bile özündeki değerlerini öne çıkararak saygın bir sosyal kimliğe sahip olur.

5. Gevşeyin: Kısa bir kas-gevşeme egzersizi yapmak, diyaframdan (göğsünüzden değil) yavaşça nefes alıp vermek, dua etmek beden ve zihni sakinleştirmek için oldukça faydalıdır

Tez Hazırlama
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ