Telefonu artık 30 ayda bir yeniliyoruz
Türkiye’de telefon yenileme sıklığının 5 yılda 18 aydan 30 aya çıktığını söyleyen Easycep’in kurucu ortağı ve CEO’su Mehmet Akif Özdemir, “Telefonunu bize getirenlerin yüzde 75’i parasını almayı tercih ederken yüzde 25’i takas yapmak istiyor” dedi.
Her çıkan yeni telefon modelinin bir öncekinin fiyatını katladığı bugünlerde yenilenmiş telefon pazarındaki hareket oldukça yüksek. Her ay yeni zam gören sıfır telefonların yanına yaklaşamayan tüketiciler uzman teknisyenlerin elinden geçmiş, onarılmış ve çoğu parçası yenilenmiş olan daha uygun fiyatlı telefonlara yöneliyor. Yenilenmiş telefon pazarının Türkiye’de yılda 300 bin adede ulaştığını söyleyen Easycep’in kurucu ortağı ve CEO’su Mehmet Akif Özdemir, “Bunun 200 bini bizim elimizden geçiyor. 2024 için hedefimiz 340 bin. Bu alanda hizmet veren mağaza sayısı arttıkça insanların ilgisi de artıyor. Özellikle son yıllarda hızla artan fiyatların bizim pazarımıza olan etkisi çok hissediliyor. Sıfır telefonlara gelen zamlarla insanlar yenilenmiş ürünlere yöneliyor. Telefonunu bize getirenlerin yüzde 75’i parasını almayı tercih ederken yüzde 25’i takası tercih ediyor” dedi.
ORTALAMASI 14 BİN LİRA
Şu anda vatandaşların en fazla 10 ila 20 bin lira bandındaki yenilenmiş telefonlara ilgi gösterdiğini belirten Özdemir, “Ortalamamız ise 14 bin lira. Hem alışlarımızda hem de satışlarımızda en fazla işlem gören telefon ise iPhone 11. Telefonlarını değiştirmek isteyenler de bu modele yöneliyor. Genel olarak baktığımızda bize gelen telefonların yenilenip tekrar satılma süresi ortalama 30 gün. Batarya ömürleri ise genelde 2 yıl oluyor. Çoğu kullanıcı yüzde 85 seviyelerine gerilediğinde telefonunu değiştirmek istiyor” ifadelerini kullandı.
ŞİRKETLERİN DE TERCİHİ
Apple marka ürünlerin daha az modele sahip olmasına rağmen diğer markalardan daha fazla ağırlığa sahip olduğunu vurgulayan Özdemir, “Andorid işletim sistemine sahip yüzlerce model var. Ancak dayanıklılık açısından zayıflar. Ayrıca vatandaşlar bu ürünleri satarken istedikleri fiyata satamıyorlar” dedi. Beş yıl önce 18 ay olan telefon değiştirme sıklığının zamların etkisiyle 30 aya kadar gerilediğini belirten Özdemir, artık şirketlerin de personellerine yenilenmiş telefon vermeyi tercih ederek maliyetlerini düşürme yolunu seçtiğini anlattı.
ANADOLU’DAKİ ÇARŞILARA YAYILACAK
İKİNCİ el telefon pazarının Anadolu’da büyük bir ekonomi oluşturduğunu ifade eden Easycep’in kurucu ortağı ve CEO’su Mehmet Akif Özdemir, şöyle devam etti: “Çok sayıda ilçede telefon dükkanları var ve orada hızlı bir ekonomi dönüyor. Sadece telefonculardan oluşan dükkanlar var. Biz de artık oralarda mağaza açmaya başladık. 40’a yakın yeni mağaza açtık. Hızla bu sayıyı yukarı çekeceğiz.”